Pierogi to jedne z najsłynniejszych polskich dań kojarzonych ze staropolską kuchnią. W czasach baroku królowały na polskich stołach.
Najpopularniejsze były pierogi uformowane z ciasta drożdżowego. Barokowe kucharki w zależności od gustu piekły je albo smażyły. Obowiązkowo jednak doprawiały je mocno przyprawami korzennymi. Jedną z ich odmian były pierogi podawane na słodko. Głównie z nadzieniem serowym lub z domowymi konfiturami.
Polacy byli dumni ze swojej kuchni. Gardzili kuchnią francuską i śródziemnomorską. Sarmackie domy szczyciły się używaniem dużej ilości przypraw oraz dobrego gatunkowo mięsiwa.
Niektóre z przepisów na pyszne pierogi !
Domowe pierogi z serem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko (ciasto)
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki wrzątku
- sól
- 40 dag białego sera tłustego
- śmietana kwaśna 18%
- cynamon
- cukier
- 1 żółtko (farsz)
- rodzynki
Przepis :
Namaczamy
pół szklanki rodzynek we wrzątku lub w rumie (dla pełnoletnich c: ) . Wsypujemy do miski mąkę
i zalewamy ją połową szklanki wrzątku – mieszamy całość łyżką. Gdy
wszystko lekko przestygnie dodajemy żółtko, olej oraz szczyptę soli.
Wyrabiamy całość w malakserze (chociaż to nie barokowe), albo ręcznie (tak jak w baroku bywało ! ) . Odstawiamy do odpoczęcia na
ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkujemy
i wykrawamy krążki szklanką. Farsz powstaje z połączenia sera z 1 łyżką
śmietany, żółtkiem oraz cukrem i szczyptą cynamonu do smaku. Wyrabiamy
farsz. Nakładamy do każdego krążka ciasta jedną łyżeczkę farszu i kilka
rodzynek. Zaklejamy i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Po
wypłynięciu gotujemy kilka minut. Smacznego!
Pierogi z mięsem i kapustą
Składniki :
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 400 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jaja do smarowania
Farsz:
- 50 dag mięsa
- 50 dag kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
- majeranek
Czas przygotowania: 60 min plus pieczenie 25 min/1 blacha
Tymczasem w dużej misce zaczynamy wyrabiać ciasto. Wlewamy do mniejszej miseczki około 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Do dużej miski wsypujemy mąkę, żółtka oddzielamy od białek – z białek można później zrobić np. bezy. Żółtka, sól i cukier dodajemy do mąki i podgrzewamy delikatnie pozostałą część mleka oraz wlewamy partiami do reszty składników. Mleko trzeba dolewać powoli, żeby wyrabiane ciasto odchodziło od ręki i miski, a nie się kleiło. Ewentualnie można sobie przygotować więcej mąki i na końcu jej dosypać.
Kiedy ciasto jest już ładnie wyrobione, przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min.
Zakładamy do maszynki do mięsa grube sitko i mielimy mięso i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy odrobinę rosołem pozostałym po gotowaniu. Nie za dużo- tylko tyle, żeby farsz się kleił. Dzięki temu nie trzeba dodawać żadnej bułki tartej i jaj.
Kiedy wszystko jest już przygotowane zaczyna się ostatni etap. Wykładamy blachy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 2-3 mm. Kroimy na kwadraty (na oko to jakieś 8-10 cm ), nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy (jak się nie sklei zupełnie, nie ma się co martwić, farsz i tak nie wypłynie), kładziemy na blasze i jak blacha jest już pełna, smarujemy każdy pieróg roztrzepanym jajkiem.
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C i pieczemy pierogi około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz