A może pierożki ... ?

Pierogi to jedne z najsłynniejszych polskich dań kojarzonych ze staropolską kuchnią. W czasach baroku królowały na polskich stołach.






Najpopularniejsze były pierogi uformowane z ciasta drożdżowego. Barokowe kucharki w zależności od gustu piekły je albo smażyły. Obowiązkowo jednak doprawiały je mocno przyprawami korzennymi. Jedną z ich odmian były pierogi podawane na słodko. Głównie z nadzieniem serowym lub z domowymi konfiturami.

Polacy byli dumni ze swojej kuchni. Gardzili kuchnią francuską i śródziemnomorską. Sarmackie domy szczyciły się używaniem dużej ilości przypraw oraz dobrego gatunkowo mięsiwa.



Niektóre z przepisów na pyszne pierogi !


Domowe pierogi z serem.

  • Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko (ciasto)
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • sól
  • 40 dag białego sera tłustego
  • śmietana kwaśna 18%
  • cynamon
  • cukier
  • 1 żółtko (farsz)
  • rodzynki

 

 

Przepis :




Namaczamy pół szklanki rodzynek we wrzątku lub w rumie (dla pełnoletnich c: ) . Wsypujemy do miski mąkę i zalewamy ją połową szklanki wrzątku – mieszamy całość łyżką. Gdy wszystko lekko przestygnie dodajemy żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy całość w malakserze (chociaż to nie barokowe), albo ręcznie (tak jak w baroku bywało ! ) . Odstawiamy do odpoczęcia na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy krążki szklanką. Farsz powstaje z połączenia sera z 1 łyżką śmietany, żółtkiem oraz cukrem i szczyptą cynamonu do smaku. Wyrabiamy farsz. Nakładamy do każdego krążka ciasta jedną łyżeczkę farszu i kilka rodzynek. Zaklejamy i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy kilka minut. Smacznego!


                                                Pierogi z mięsem i kapustą


Pieczone pierogi z farszem z mięsa i kapusty




 Składniki :   

 Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 400 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja do smarowania
     Farsz:
  • 50 dag mięsa
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek
Czas przygotowania: 60 min plus pieczenie 25 min/1 blacha 

Na początek przygotowujemy farsz. W osolonej wodzie gotujemy mięso ( np: łopatkę ). W drugim garnku podgotowujemy zaś kiszoną kapustę. Kiedy jedno i drugie jest gotowe, zestawiamy wszystko z kuchenki i zostawiamy, aby przestygło.

Tymczasem w dużej misce zaczynamy wyrabiać ciasto. Wlewamy do mniejszej miseczki około 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Do dużej miski wsypujemy mąkę, żółtka oddzielamy od białek – z białek można później zrobić np. bezy. Żółtka, sól i cukier dodajemy do mąki i podgrzewamy delikatnie pozostałą część mleka oraz wlewamy partiami do reszty składników.  Mleko trzeba dolewać powoli, żeby wyrabiane ciasto odchodziło od ręki i miski, a nie się kleiło. Ewentualnie można sobie przygotować więcej mąki i na końcu jej dosypać.

Kiedy ciasto jest już ładnie wyrobione, przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min.
Zakładamy do maszynki do mięsa grube sitko i mielimy mięso i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy odrobinę rosołem pozostałym po gotowaniu. Nie za dużo- tylko tyle, żeby farsz się kleił. Dzięki temu nie trzeba dodawać żadnej bułki tartej i jaj.

Kiedy wszystko jest już przygotowane zaczyna się ostatni etap. Wykładamy blachy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 2-3 mm. Kroimy na kwadraty (na oko to jakieś 8-10 cm ), nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy (jak się nie sklei zupełnie, nie ma się co martwić, farsz i tak nie wypłynie), kładziemy na blasze i jak blacha jest już pełna, smarujemy każdy pieróg roztrzepanym jajkiem.

Nastawiamy piekarnik na 200 st. C i pieczemy pierogi około 25-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz