poniedziałek, 10 listopada 2014

Przepis rodem z baroku - Sarni comber z gruszkami !

  Składniki :

- Sarni comber (ok 1,5 kg)
- 6 gruszek
- Parę (ok 5) plastrów wędzonego boczku 
- 2 szklanki wywaru warzywnego 
- 2 szklanki białego półsłodkiego wina 
- Szczypta tymianku 
- Szczypta suszonych warzyw 
- 1/2 szklanki śmietanki 
- 1 łyżka cukru pudru 
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki pszennej 
- 3 gwiazdki anyżu
- sól, czarny pieprz 


SPOSÓB WYKONANIA :

Sarnina
1.Myjemy dokładnie sarnę i suszymy ją
2.Nacieramy sarnę przyprawami
3.Umieszczamy mięso w szklanym naczyniu
4.Obkładamy sarnę boczkiem i dajemy na godzinę do lodówki.
5.Mięso przekładamy do szklanego pojemnika i wstawiamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 220°C
6.Usuwamy z mięsa boczek
6.Wlewamy wywar i sarninę posypujemy cienką warstwą cukru pudru
7.Sarnę pieczemy jeszcze ok.30 minut w temperaturze 200 ° C
8.Wyjmujemy sarninę z piekarnika i kroimy w plastry
9.Mieszamy śmietanę z mąką i wlewamy do sosu z pieczenia 
10. Doprawiamy solą i pieprzem 

Sos z pieczonych gruszek  :
1.Gotujemy wino z cynamonem i anyżem.
2.Obieramy gruszki zostawiając ogonki 
3.Usuwamy gniazda nasienne z gruszek
4.Gotujemy w winie ok.3min
5. Gruszki układamy w formie,podlewamy winem i posypujemy cukrem
6.Pieczemy przez 10 min w temperaturze 200 °C
7.Porcje mięsa przybieramy pieczonymi gruszkami 
8.Podajemy z sosem i dodatkami np. kluskami ziemniaczanymi 


 Jak robiłyśmy to my (Trzy Hrabiny ) ?

1.Najpierw przygotowałyśmy składniki takie jak :

  Sarna

Przyprawy 
Boczek , gruszki
Wino , wywar warzywny 
( Zdjęcie przedstawia wszystkie składniki)
2.Potem umyłyśmy sarnę


3. I zaczęłyśmy nacierać mięso przyprawami (solą,pieprzem,suszonymi warzywami,tymiankiem).



4.Trzeba było też sarninę obtoczyć boczkiem i włożyć na 1 h do lodówki.W ten czas grzał się też piekarnik.







 .             .               .

W czasie kiedy sarna leżała w lodówce poszłyśmy zajmować się blogiem ...

.              .             .

5. Kiedy mięso odleżało już w lodówce 1h wyjęłyśmy je i wstawiłyśmy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C.



  Kiedy sarna już się podpiekła w piekarniku - zabrałyśmy się za sos z pieczonymi gruszkami !

6.  Najpierw obrałyśmy gruszki i wrzuciłyśmy je do ugotowanego półsłodkiego białego wina z anyżem. Gruszki gotowały się w nim ok. 3 minut.
Gruszki odwinięte posypujemy delikatnie cukrem pudrem.


 

8. Wywar z gruszek wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200°C.




  .             .              .

 Tak - teraz też poszłyśmy zmienić coś niecoś w blogu.

.             .               .
 8. Wlewamy do sarny wywar warzywny i 
posypujemy ją cienką warstwą cukru pudru.

 

9.Sarna znowu idzie do piekarnika tym razem na 30 min w 200°C. Po wyjęciu jej mieszamy jeszcze mąkę ze śmietaną i wlewamy ją do sosu do pieczenia.
 



10. Sarna prezentuje się tak !


11.Jednak ładna prezentacja nie wystarczy - trzeba mięsa jeszcze spróbować !

Wszystkie hrabiny są w jednym punkcie zgodne - mięso wyszło wyśmienicie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz